Crêpe (in engleza /ˈkreɪp/, in franceza: [kʁɛp]) e o clatita subtire, in general facuta din faina de grau. Cuvantul “Crêpe” vine din limba franceza, derivand din cuvantul latin "crispa", ce inseamna “buclat”. Clatitele isi au originea in Bretagne, regiunea in nord-vestul Frantei, iar datorita modului lor simplu de preparare si gustului foarte bun, s-au raspandit prin toata Franta, devenind mancare nationala. Popularitatea clatitelor le-a facut cunoscute in America de Nord si America de Sud. In Bretagne, clatitele sunt servite traditional impreuna cu cidru. Clatitele sunt servite cu o varietate de umpluturi, de la cele mai simple, cum ar fi cu zahar, la cele mai elaborate.

        In Franta, clatitele sunt servite traditional in ziua La Chandeleur, pe 2. Februarie. Data de 2 Februarie initial era legata de ziua Binecuvantarii Sf. Maria, dar a ramas cunoscuta ca si “avec Crêpe jour”, datorita obiceiului de a oferi clatite oaspetilor. Se credea ca, daca in aceasta zi poti prinde clatita in tigaie tinuta cu mana stanga dupa ce ai aruncat-o in aer, si in acelasi timp sa tii un banut de aur in mana dreapta, te vei imbogati.

        In Marea Britanie, clatitele sunt servite traditional la Shrove Tuesday, adica martea lasatului de sec de branza, cunoscut si sub numele de "Pancake Day", asociate cu ziua inaintea Postului Mare, pentru ca urma perioada in care nu se mai consumau alimentele precum oua, lapte sau zahar. In general erau servite cu zahar si/sau suc de lamaie.

Umpluturile cele mai folosite pentru clatitele sarate sunt: branza, sunca, oua, spanac, si diferite tipuri de carne si preparate din carne.
Clatitele desert, cele cu umpluturi dulci, sunt servite cu o varietate de umpluturi adesea avand ca toping de baza nutella, zahar, frisca, fructe sau nuci.

        Clatitele pot fi comparate cu Injera din Africa, Dosa si Kuzhalappam din India, tortilla din Spania sau Sope din Mexic. In limba norvegiana clatitele se numesc Pannekake, iar in daneza sunt pannenkoeken. In Italia clatitele se numesc crespella. In regiuni spaniole Galicia si Asturias sunt servite traditional pe durata carnavalelor. In Galicia sunt numite filloas iar in Asturias fayueles sau frixuelos. In Turcia sunt numite akitma sau krep.

        In Austria sunt numite Palatschinken sau Omletten, in limba maghiara sunt palacsinta, iar in Serbia, Macedonia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Slovenia si Montenegro sunt numite palačinka, in slovaca este palacinka. In Bosnia, Croatia, Serbia, Macedonia si Montenegro palačinka sau palaçinka sunt servite de obicei cu diferite feluri de gem, branza de vaci, zahar, miere sau crema de ciocolata.
Fluture
Felie de lamaie
Albinutza Zumzi
Pagina de Facebook a Creperie Des amis
Zona Wi Fi
Fata
Pahar
Zahar
Cirese